marți, 7 decembrie 2010

Construcția

La început a fost..














...cam așa. Piese LEGO.

 Am început construcția cu cele doua punți ale platformei, care le-am luat de la un robot înaintaș, reușind să păstrăm diferențialele. Cele doua punți le-am conectat prin-un arbore de transmisie. Astfel, avem tracțiune pe toate cele 4 roți, și posibilitate de viraj pe fiecare punte, deci, când robotul va fi în mișcare, va putea face un viraj cu o rază mică.


 











A urmat, plasarea celor 2 motoare, pentru tranțiune și viraj. Problema era că sistemul de transmisie acționa ca un reductor, și turația roților era mică, chiar dacă motorul rula la maxim. De aceea am folosit mai multe roți dințate, pentru a rezolva acest lucru.
















Robotul trebuie să se orienteze singur, și pentru asta vom folosi 2 senzori de ultrasunete (pentru distanță).
Cea mai dificilă parte a proiectului constă în detecția sursei de foc. 
Momentan lucrăm la acest aspect :)
Vom reveni cu detalii.






Proiectul

Când am optat pentru cursul de roboți, știam că principalul criteriu pentru alegerea unei teme pentru proiect, este utilitatea. Așa am ajuns, după mai multe discuții, să vorbim despre robotul-pompier, care este capabil sa găsescă un focar de incendiu, și să-l elimine. Normal, noi construim prototipuri, dar imaginați-vă cât de util ar fi un astfel de robot plasat într-o fabrică ori într-un depozit, unde, în caz de incendiu, intervalul de timp dintre depistarea focului și stingerea lui trebuie sa fie minim, pentru a se evita extinderea. Așadar, firefighterbot.

Echipa

 
Cristi Moldovan
UBB, Info-engleză, anul 3.
e-mail: cristi.mld@gmail.com

 



Maria Toderean
UBB, Info-engleză, anul 3.
e-mail: mariatoderean@yahoo.com



 
Peter Grezer 
UBB, Info-română, anul 3. 
e-mail: grp1989@yahoo.com